Kurkumina, a cukrzyca

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna i dotyka około 5% światowej populacji. Przewiduje się, że liczba ta znacznie wzrośnie w nadchodzących latach.

Diabetycy muszą zmagać z przykrymi objawami jak ból, mrowienie, drętwienie lub osłabienie w nogach i rękach, a wszystko to może okazać się początkiem niebezpieczeństwa dla zdrowia ogólnego.

Kurkumina może być podawana cukrzykomCukrzyca zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Jest jedną z głównych przyczyn niewydolności nerek i może mieć również negatywny wpływ na wzrok. Szkody spowodowane wysokim poziomem cukru we krwi pojawiają się powoli w miarę upływu czasu.

Niewielka ilość ludzi zdaje sobie sprawę z tego jak poważna ta choroba może się okazać w skutkach dla chorego. Do takiej rzeczywistości doprowadziły; brak wykształcenia medycznego i informowanie o ryzyku oraz komplikacjach, które mogą generować się w czasie, ale również środków zapobiegania i leczenia.

Liczne badania potwierdzają skuteczność wykorzystania kurkuminy w  leczeniu cukrzycy i jej powikłań. Z przeprowadzonych doświadczeń wynika iż poziom cukru we krwi może być regulowany przez naturalną substancję kurkumy. Może być w stanie zatrzymać wzrost i proliferację komórek tłuszczowych i pomaga organizmowi wrócić do równowagi i zdrowego metabolizmu.



Czym jest cukrzyca?

Cukier we krwi jest traktowany przez organizm jako paliwo dla różnych działań komórkowych. Insulina to hormon produkowany przez trzustkę, który kontroluje poziom cukru i transferów krwi do komórek mięśni, tłuszczu i wątroby, gdzie z kolei zamieniany jest na energię lub magazynowany.


Istnieją trzy główne typy cukrzycy:

- cukrzyca typu I (występuje z powodu niewystarczającego wytwarzania insuliny przez trzustkę)

- cukrzyca typu II (spowodowana przez niezdolność komórek do prawidłowego reagowania na insulinę)

- cukrzyca tzw. ciążowa (występująca w okresie ciąży z powodu wysokiego stężenia glukozy)

Cukrzycę typu II można wyleczyć lekami, z lub bez insuliny oraz poprzez zmianę stylu życia i odżywiania. Cukrzyca typu I jest etiopatogenetyczną postacią cukrzycy. W celu zapobiegania powikłaniom w tym przypadku, konieczne jest wprowadzenie leczenia substytucyjną insuliną, podawaną z zewnątrz do organizmu.

Tkanka tłuszczowa to kompleks niewiarygodnie aktywnych metabolicznie komórek oraz narząd wydzielania wewnętrznego, który uwalnia cytokiny (białka działające na niektóre komórki) w odpowiedzi na stresory (bodźce), w tym również zagrożenia immunologiczne i zapalenia.

Dieta bogata w tłuszcze może zwiększyć poziom markerów stanu zapalnego (makrocząsteczek) w organizmie. W rzeczywistości, zapalenie jest jednym z głównych czynników powodujących cukrzycę. Markery mogą zwiększać odporność na insulinę co doprowadzić może do wzrostu stężenia cukru we krwi, który jest następnie przechowywany w tkankach tłuszczowych tylko w tłuszczu.

Dlaczego ważne jest, aby powstrzymać ekspansję komórek tłuszczowych? Przyczynić się mogą do przyrostu masy ciała i braku równowagi cukru zawartego we krwi w tym samym czasie. 

Kurkumina zmniejsza liczbę tych markerów stanu zapalnego, zatrzymuje powstawanie odporności na insulinę oraz może obniżyć stężenie cukru we krwi przechowywanego w postaci tłuszczu.



Rola, jaką może odegrać kurkumina przeciwko cukrzycy

Kurkumina - proszekBadania pokazują, że ten naturalny suplement na bazie kurkuminy może „zresetować” zdolność organizmu do spalania cukrów, aby zatrzymać produkcje tłuszczu. Dodatkowo poprawia metabolizm i zwiększa antyoksydacyjnie stan komórek trzustkowych.

Skuteczność kurkuminy w modulowaniu poziomu cukru we krwi u ludzi z cukrzycą udowodniono prawie  35 lat temu w 1972 roku dzięki zespołowi naukowców Srinivasan 1972 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/#R172)

Wiele lat później, w 2004 roku wykazano, że podawanie kurkuminy poprawia przemianę materii oraz może indukować lekarstwo na cukrzycę, hipoglikemie w organach. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/#R102)

Inne badania dały podobne wyniki, a dodatkowo wykazały iż kurkumina może zapewnić ochronę przed różnymi problemami związanymi z cukrzycą, jak: niszczenie tkanki oka, uszkodzenie mózgu, bóle nerwów oraz choroby serca.

Mechanizm, poprzez który kurkumina poprawia stan metabolizmu w cukrzycy prawdopodobnie polega na jej wpływie na obniżenie poziomu cholesterolu, a dodatkowo posiada charakter przeciwutleniający, co daje możliwość eliminacji wolnych rodników.