Piperyna

Czarny pieprz znany jest w naszych kuchniach za swojego specjalnego smaku dodawanego do wielu potraw. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest on wykorzystywany w Indiach od tysięcy lat, ze względu na jego korzyści dla zdrowia. Nawet czarny pieprz zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Jego walory lecznicze są teraz dostępne w postaci potężnego wyciągu – Piperyny. Ekstrakt z czarnego pieprzu został testowany klinicznie i opatentowany w Stanach Zjednoczonych.

Piperyna - składnik czarnego pieprzu - stymuluje zdolność organizmu do wchłaniania składników odżywczych i wykorzystania substancji korzystnych z innych pokarmów lub suplementów.

Badania wykazały, że ekstrakt piperyny dodawany do kurkuminy, zwiększa jej skuteczne działanie bez efektów ubocznych.



Jaki wpływ ma czarny pieprz i Piperyna

Piperyna - ekstrakt z czarnego pieprzuPiperyna działa przede wszystkim poprzez inicjowanie termogenezy – wytwarzanie ciepła i energii. Co to oznacza?

Organizm produkuje lub pobiera ciepło w procesach metabolicznych. Gdy większa cząsteczka dysocjuje na dwie mniejsze cząsteczki uwalnia energię w postaci ciepła. Proces ten nazywany jest katabolicznym. Natomiast, gdy spożycie enzymów odbywa się w  anaboliczny sposób – mniejsze cząsteczki łączą się, aby stworzyć jedną większą –cały proces wymaga wkładu ciepła energii.

Podobnie jest, gdy żywność dociera do kwasów żołądkowych i enzymów – pokarm „rozbijany” jest na mniejsze cząstki, uwalniając ciepło. Ta moc cieplna pochodzi ze zrywania wiązań chemicznych w spożywanym jedzeniu.

Żywność termogeniczna, która przyczynia się do wytwarzania ciepła wewnętrznego, pobudzając większy zakres strawienia, odgrywa ważną rolę w rozkładzie pokarmu. Piperyna znana jest z tego iż jej cząstki termogeniczne pracują razem z naturalnymi właściwościami termogenicznymi ludzkiego organizmu.

Oznacza to, że w trakcie procesu metabolicznego, wytwarzania ciepła wewnętrznego, jedzenie jest lepiej trawione, a składniki odżywcze są lepiej wchłaniane, czyli staja się lepiej przyswajalne.

Termogeniczny mechanizm Piperyny jest różnorodny. Piperyna może zwiększyć przepływ krwi do jelit, który ingeruje w jelicie cienkim i wątrobie przez enzym znany jako UDP-glukozylotransferazy (UGT), a tym samym wpływa na sposób w jaki nerki usuwają toksyny z moczem lub aktywuje enzym zwiększający ruchliwość jelit i rozszerza naczynia krwionośne.


Piperyna przyczynia się do lepszego trawienia i zwiększa biodostępność wielu składników odżywczych:

- Ekstrakty z ziół, takich jak Ashwagandha, Boswellia serrata, Kurkuma i Kapsaicyna;
- Witaminy B1, B2, B3, B6, B9, B12 i C, A, D, E i K, a także Koenzym Q10;
- Przeciwutleniacze alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoksantyna, likopen, luteina lub bioflawonoidy kory sosnowej;
- Aminokwasy lizyna, izoleucyna, leucyna, treonina, walina, tryptofanu, metioniny i fenyloalaniny;
Minerały: wapń, żelazo, wanad, selen, jod, potas, magnez

Niewątpliwie czarny pieprz jest dobry dla zdrowia. Jednakże Piperyna – jej skoncentrowany wyciągzapewnia lepsze trawienie i wchłanianie.

Dziś wielu ludzi wspomaga się przy suplementacji czy leczeniu piperyną w połączeniu z innymi substancjami naturalnymi.



Dlaczego Kurkumina z Piperyną?

Kurkumina - ekstrakt z kurkumyOd najdawniejszych czasów ludzie używali kurkumy nie tylko jako przyprawy, naturalnego barwnika żywności lub środka konserwującego, ale przede wszystkim jako roślinę leczniczą.

Kurkuma jest jedną z najbardziej cenionych roślin w Ayurvedzie, tradycyjnym indyjskim systemie leczniczym. Teksty ajurwedyjskie opisują korzyści kłącza kurkumy dla jego stosowania w kuracji przeciw reumatyzmowi, astmie, alergii, chorobom wątroby, brakowi apetytu i grypie.

Ten korzystny efekt został zauważony przez naukowców, którzy odnieśli sukces po ponad 100 latach od określenia wzoru kurkuminy.

Kurkumina jest aktywnym składnikiem kurkumy – to pył (mąka), który otrzymuje się przez zmielenie korzenia rośliny Curcuma Longa, pochodzącej z Indii.

Badania kliniczne prowadzone przez największe uniwersytety, instytucje badawcze i szpitali potwierdzają aktywna rolę kurkuminy.

W badaniu klinicznym przeprowadzonym w 1998 roku na zdrowych ochotnikach, stwierdzono iż Piperyna może zwiększać biodostępność kurkuminy do 20 razy. Co oznacza, że suplement KURKUMINA 95 ma działanie 20-krotnie silniejsze i bardziej korzystne, niż w przypadku braku ekstraktu z czarnego pieprzu.